Ontdek de verrassende gezondheid van pot- en blikgroenten vergeleken met verse opties

De invloed van BPA en etiketten

Bij ingeblikt voedsel kan het zo zijn dat er toevoegingen zoals zout of suiker inzitten. Deze worden toegevoegd om de houdbaarheid te verbeteren. Door het etiket goed te lezen, ontdek je snel of er extra ingrediënten aan de conserven zijn toegevoegd.

Bovendien kan ingeblikt voedsel Bisfenol A (BPA) bevatten. BPA zit in bepaalde plastics en kan het hormoonsysteem beïnvloeden, maar is ook aanwezig in de bekleding van conservenblikken. Uit een onderzoek van Harvard blijkt dat mensen die vijf dagen lang soep uit blik aten, veel hogere BPA-niveaus in hun urine hadden dan degenen die verse soep aten.

De Europese regelgeving stelt echter strenge beperkingen aan de hoeveelheid BPA die van de verpakking in het voedsel mag overgaan en er worden stappen gezet om het gebruik van BPA in verpakkingsmaterialen volledig uit te bannen.

Duurzaamheid en keuzes

Conserven kunnen een milieuvriendelijke keuze zijn. De groenten voor deze producten worden in de vollegrond geteeld, in tegenstelling tot de vaak milieubelastende kasgroenten. Hierdoor zijn ingeblikte groenten een goede keuze als een bepaalde groente niet in het seizoen is.

Door te kiezen voor conserven, kun je helpen de ecologische voetafdruk te verkleinen. Hoewel het tegenwoordig de gewoonte is dat alle groenten het hele jaar door verkrijgbaar zijn, bieden conserven het voordeel dat ze niet afhankelijk zijn van energieverslindende verwarmde kassen of import.